Business News
Με σημαντική ενίσχυση της δραστηριότητας και 1.035 νέες προσλήψεις ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο ...
Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου Entersoft για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν στα 5,39 εκατ. ευρώ, ε...
Με στόχο την κάλυψη του νησιού της Ρόδου, αλλά και της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής, όπως, μετα...
Στην αλλαγή του λειτουργικού της μοντέλου στην αγορά της Ασίας προχωρά η Frigoglass. Όπως τονίζετ...
Ιδιαίτερα θετική αναμένεται και η φετινή χρονιά από τη δραστηριοποίηση της Creta Farms στην αγορά...
Το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο εξέλεξε η Marfin Investment Group (MIG), με τον Σταύρο Λεκκάκο να...
Συνέχιση της θετικής τάσης καταγράφουν τα αποτελέσματα της Μπουτάρη Α.Ε., όπως παρουσιάστηκαν στη...
Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (‘‘Grivalia’’) ανακοινώνει την ολοκλήρωση της απόκτησης της κυριότητα...
H Chipita προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τη Euroleague Basketball, καθώς γίνεται Name Partne...
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Apivita ανήλθε σε 32,3 εκατ. ευρώ το 2015. Αναλυτικότερα, ο ενοποιημ...
Συνεχίστηκε και το 2015 η θετική πορεία της Metro (Μy market - Μetro Cash & Carry). H εταιρεί...
Θετικό πρόσημο είχε το 2015 για την αλυσίδα Μουστάκας (Μουστάκας Ν. Γεώργιος ΑΕΒΕ). Η εταιρεία κα...
Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017, σχεδιάζε...
Μειωμένες κατά 2,9% ήταν οι πωλήσεις το 2015 για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Σύμφωνα με τη...
Συνεχίζεται η αυξητική πορεία των κρητικών εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία τη...
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Σε κάθε Έλληνα παραγωγό υπάρχει πάντα πλανόμενο το ερώτημα της επιλογής δικτύου προώθησης των προϊόντων του αλλά και των προϋποθέσεων και προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν τα προϊόντα του για να είναι ανταγωνιστικά.
Στο σημείο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από την μια υπάρχει ο δρόμος της διάθεσης των προϊόντων του μέσω του κλασικού δικτυού των χονδρεμπόρων, λαϊκών αγορών, κτλ ή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, επιλέγοντας τις καταλληλότερες για τα προϊόντα του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή είσοδο σε αυτές.
Μιλώντας καθημερινά με Έλληνες παραγωγούς διαπιστώνουμε ότι η διάθεση υπάρχει αλλά ο φόβος για το άγνωστο τους ωθεί σε ανασταλτικότητα των δράσεων τους.
Και πάλι ένα σταυροδρόμι ανοίγει μπροστά του με ενότητες θεμάτων να τον απασχολούν:
Προετοιμασία προϊόντων
1. Σταθερότητα παραγωγής τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα
2. Πιστοποιήσεις καταλληλότητας
3. Συσκευασία
Μέχρι σήμερα πολύ λίγοι σε σχέση με το σύνολο των παραγωγών έχουν επενδύσει σε παραγωγική τεχνολογία (πχ θερμοκήπια, συσκευαστήρια, πιστοποιήσεις). Παρόλο που πολλά επιδοτούμενα προγράμματα έχουν «τρέξει» κατά το παρελθόν, επιδοτήσεις έχουν δοθεί ανά κλάδο, κτλ, τα χρήματα αυτά δεν κατευθύνθηκαν στην παραγωγή αλλά σε παράπλευρες δραστηριότητες. Αποτέλεσμα αυτού να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και να βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά εν μέσω μιας κρίσιμης οικονομικής περιόδου κοντά στο σημείο μηδέν.
Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ο αρνητικός ρόλος που είχαν κατά το παρελθόν οι συνεταιρισμοί που ενώ χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία τους αφειδώς, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν φρόντισαν να κατευθύνουν τα μέλη τους σε ορθή χρήση των επιδοτήσεων αλλά ουσιαστικά με την στάση τους υποβοήθησαν την κατασπατάληση τους. Φυσικά υπάρχουν και ευχάριστες εξαιρέσεις.
Η άποψη μας είναι σαφής. Άμεση επανεκκίνηση και εκπόνηση επιχειρησιακού πλάνου για την αναβάθμιση σε ανταγωνιστικό επίπεδο, της παραγωγικής διαδικασίας κάθε παραγωγικής μονάδας με το μικρότερο δυνατό κόστος εκμεταλλευόμενοι τις όποιες εναπομείνασες επιδοτήσεις.
Προβολή
1. Διαφήμιση
2. Επικοινωνία
3. Ηλεκτρονικό εμπόριο
Ζούμε σε μια εποχή όπου η εταιρική εικόνα είναι προαπαιτούμενο για την λειτουργία κάθε επιχείρησης. Ταυτόχρονα ζούμε σε μια εποχή όπου η ηλεκτρονική πληροφόρηση έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα κλασικά μέσα ενημέρωσης μειώνοντας κάθετα το κόστος προβολής.
Συνεπώς η πρώτη κίνηση είναι η δημιουργία ιστοσελίδας αλλά και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πλαισίωση αυτών με e shop, αυτοδιαχειριζόμενο ή συνεργαζόμενο.
Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα πρέπει να πλαισιώνεται από τις έως σήμερα καταξιωμένες κινήσεις όπως δελτία τύπου, στοχευμένες καταχωρήσεις σε κλαδικά έντυπα και ειδικά αφιερώματα, καταχωρήσεις σε έντυπα εμπορικών επιμελητηρίων, κτλ.
Και για αυτή την ενότητα απαιτείται η εκπόνηση πλάνου συμφώνα με τις δυνατότητες κάθε επιχείρησης, το οποίο αναμορφώνεται συχνά ανάλογα με τα δεδομένα κάθε χρονικής στιγμής.
Διάθεση
1. Κανάλια πώλησης
2. Επαφές με υποψήφιους αγοραστές
3. Καθεστώς εισαγωγών
Οι επαφές με το εξωτερικό πάντα προκαλούσαν φόβο και ανασφάλεια εν μέρει δικαιολογημένα.
Πρακτικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα της εμπορικής επαφής με τον υποψήφιο πελάτη ή συνεργάτη, με την βοήθεια των τραπεζικών ιδρυμάτων, των επιμελητηρίων και των διπλωματικών αρχών.
Κρατική Βοήθεια – Branding
Σήμερα τέτοιου είδους βοήθεια δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν αναλάβει καμιά οργανωμένη μορφή δράσης για την προβολή ελληνικών προϊόντων όπως σε αντίθεση με εμάς έχουν αναλάβει η αρμόδιες υπηρεσίες πχ της Ισπανίας και της Ιταλίας στους τομείς των τροφίμων, της μόδας, κτλ.
Είναι ένας τομέας που τα κλαδικά συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να αυξήσουν την πίεση τους στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορίου.
Όλα τα παραπάνω είναι λογικό σε μια εταιρεία ή παραγωγό που μόλις ξεκινά την ενασχόληση με τις εξαγωγές να γίνονται αντιληπτά ως ανυπέρβλητα εμπόδια.
Αν αποφασίσει να προχωρήσει μόνος όντως οι θα πρέπει να ανακαλύψει τον τροχό και να επενδύσει, πολλές φορές και άσκοπα χρόνο και χρήμα. Το σίγουρο όμως είναι ότι ακόμη και έτσι μπορεί να τα καταφέρει.
Πάντα όμως υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός συμβούλου εξαγωγών, στον βαθμό που ο ίδιος θα επιλέξει και να τρέξει πιο γρήγορα την όλη διαδικασία.
Στην αγορά υπάρχουν προσφερόμενες λύσεις για όλα τα βαλάντια.
Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι η ενασχόληση με τις εξαγωγές θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου μακροχρόνιου εταιρικού σχεδιασμού και σίγουρα η έναρξη μιας τέτοιας διαδικασία θα πρέπει να είναι σταδιακή και ομαλή, ώστε η επιχείρηση να κατανοεί την ορθότητα και αναγκαιότητα κάθε βήματος. Επίσης με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να ελέγξει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να συνεχίσει η να αντικαταστήσει τον εν λόγο σύμβουλο, χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά περαιτέρω.
Συνοπτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαν να περιγραφούν ως ακολούθως:
1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες εξαγωγών
2. Υποβοηθητική παρουσία στο εταιρικό ή υπό σύσταση τμήμα εξαγωγών
3. Αντιπροσώπευση της εταιρεία με αποκλειστικότητα διαχείρισης αγορών από τον σύμβουλο
Σημαντικό θέμα είναι η δυνατότητα του συμβούλου να προτείνει φερέγγυους συνεργάτες για την υλοποίηση όλων ενεργειών που δεν εμπίπτουν άμεσα στην δική του δραστηριότητα (πχ. Λογιστήριο, Μηχανογράφηση, Υπηρεσίες Διαδικτύου, κτλ).
Η Sales Development αντίθετα στο μίζερο κλίμα της εποχής και την εσωστρέφεια, διαθέτοντας μακρά εμπειρία στο σχεδιασμό & την ανάπτυξη δικτύων πωλήσεων, με την συνεργασία διακεκριμένων στελεχών με πολυετή εμπειρία σε θέματα εξαγωγών δημιούργησε τμήμα προώθησης ελληνικών εξαγωγών, με στόχο να λειτουργήσει συμβουλευτικά στο πλευρό των μικρομεσαίων ελληνικών παραγωγικών εταιρειών του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν ένα αυτόνομο τμήμα εξαγωγών εσωτερικά.
Με την αμέριστη βοήθεια των ελληνικών διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας ανά τον κόσμο και την καθημερινή μας επαφή με εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρήσεις σε 65 αγορές ‘στόχους’ , είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην εύρεση υποψηφίων συνεργατών στις αγορές του εξωτερικού, τους οποίους και συστήνουμε σε κάθε ενδιαφερόμενη ελληνική επιχείρηση.
Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, ελπίζοντας ότι μπορούμε να συνδράμουμε θετικά σε μια προσπάθεια που από την πλευρά μας αποτελεί Εθνικό Στοίχημα.